news-details
Kultura

Za opremanje Forte Mare kroz projekat FORTITUDE 374.000 eura

Izvor: Radio Jadran

Na šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovila održana je početna, kick-off konferencija projekta FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development pod nazivom “Razvoj novih sadržaja u povijesnim tvrđavama i EU projekti – Tvrđava Sv. Mihovila kao ogledni primjer“.

Na konferenciji su, pred pedesetak učesnika na lokaciji i 25 online, predstavljene aktivnosti i sadržaji projekta. Cilj je razvijanje novih segmenata na istorijskim tvrđavama čime će biti obogaćena kulturno-turistička ponuda.

Kako prenosi portal gradonačelnik.hr, konferenciju je organizovala Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, kao nosilac projekta, a predstavnici četiri partnerska grada iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac) zbog epidemioloških mjera prisustvovali su putem video poziva. Opštinu Herceg Novi i projekat predstavljali su članovi Kancelarije za međunarodnu saradnju  Ivan Otović i Emilija Knežević.

Projekat FORTITUDE  počeo je 1. marta 2020. i trajaće do 28. februara 2022.  Herceg Novom je opredijeljeno 374.000 eura kojima će na najsavremeniji način biti opremljena tvrđava Forte Mare. Imaće pokretno gledalište i platno, 3D projektor i drugu digitalnu opremu, kao i kompletan mobilijar za stalne i povremene postavke.

-Za nas je ovo, na neki način, nastavak projekta Fortress reinvented, koji smo uspješno okončali prošle godine ( digitalno opremanje Kanli kule ) i radimo sa sličnim partnerima, sa kojima smo i u prošlom projektu odlično sarađivali-ocijenila je u razgovoru za Radio Jadran rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti partnera koje bi trebalo da realizuju i dinamika realizacije projekta. U fokusu Herceg Novog bila je tvrđava Forte Mare na kojoj će na kraju projekta biti održana manifestacija Noć tvrđava, zajednički festival koji će imati sadržaje svih partnera na projektu.

Nova oprema ne smije da naruši autentičnost Forte Mara

Forte Mare je predložena za UNESCO listu svjetske baštine i bilo kakve aktivnosti na njoj podložne su uslovima i restrikcijama vezanim za očuvanje njene arhitektonske i istorijske cjelovitosti, podsjeća Kordić.

- Sve što budemo sprovodili biće motivisano tim uslovima i neće ni na koji način ugroziti njen položaj i njenu budućnost u smislu stavljanja na listu UNESCO-kaže Kordić.

Zbog toga su i vodili računa da kula u potpunosti bude adekvatno opremljena, jer cilj je i da bude dostupna posjetiocima, iambijent u kom će se, kako kaže Kordić, na visoko kvalitetan način odvijati kulturne manifestacije.

-Ambijent jeste spektakularan, ali uslovi za održavanje manifestacija su sada na principu „štapa i kanapa“ i potrebno je ulaganje. Nabavićemo pokretnu scenu, gledalište, platno i ništa od toga neće biti „ušrafljeno“, da bi se u najmanjoj mjeri remetilo ono što je tvrđava zadržala kao autentični izgled.

Biće novih projektora i tehničke opreme, pa će, u produkcijskom smislu, moći da se odvijaju dosta zahtjevne manifestacije, prije svega festival Noć tvrđava, što je jedan od projektnih proizvoda-objašnjava Kordić.

Ona još ne može da precizira kada bi oprema mogla da bude distribuirana u Crnu Goru, s obzirom da se ne proizvodi ovdje. Situaciju „usporava“ aktuelna epidemija virusa, koja je realizaciju projekta „pomjerila“ za par mjeseci. Ipak, partneri imaju dvije godine da okončaju projekat.

Festival “Noć tvrđava”

Organizacija manifestacije pod radnim nazivom “Noć tvrđava“ predstavlja posebnu aktivnost kojoj je cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području promovisati i posjetiocima približiti značaj tog vrijednog kulturno nasljeđa za razvoj kulturnog-turizma:

-To ćemo tek dogovarati kako će to tehnički izgledati. Ideja je da to ne bude solo produkcija svakog partnera, jer je tema ovakvih projekata međusobna saradnja učesnika. Bilo je raznih opcija, ali ta noć mora da se održi svugdje ( kod učesnika projekta ) i svi treba da budu prisutni na svakoj lokaciji.

Svi radovi i oprema su u svrhu toga da bismo imali finalni proizvod – u ovom slučaju festival, gdje ćemo promovisati kulturno nasljeđe, tvrđavu i njeno oživljavanje. Dakle, da prikažemo šta smo od istorije naslijedili i kako smo to sačuvali-ističe ona.

Nosilac projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka. Ukupna vrijednost iznosi 1.618.438.72 eura, od čega je 85 posto sufinansirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.