news-details
Kultura

Put od ideje do filmskog sinopsisa

Uz maksimalno poštovanje mjera NKT-pridržavanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski, uz reducirani broj učesnika, u Dvorcu kralja Nikole održana je druga radionica Sektorske grupe Film Video u sklopu međunarodnog kulturnog IPA projekta COMPLICITIES u kojem je vodeći partner JP Kulturni centar Bar.

Sa polaznicima radionice, od kojih neki specijalno za ovu priliku dolaze iz Podgorice, magistar dramaturgije prof. Marija Šušter razrađivala je temu sinopsis. Polaznici su predstavili svoje sinopsise koje su napisali na osnovu pet zadatih elemenata, a potom su svi zajedno raspravljali o svakom ponaosob. 

-Odabrali smo jedan sinopsis, i sada polaznici do nove radionice, na kojoj ćemo razgovarati o scenariju, treba da ga razrade u svom viđenju, a najbolji rad ćemo pretočiti u scenario. Ističem da su svi polaznici radionice napisali sinopsis, iako neki od njih žele da se bave samo glumom, drugi samo montažom,a treći samo snimanjem-kazala je za portal Feral.bar profesorica Marija Šušter koja je izrazila zadovoljstvo zbog motivacije učesnika.

Na kraju ovih radionica, uslijediće ekranizacija odabranog sceanrija u formi kratkog filma.   

 

 COMPLICITIES (skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora –Albanija 2014/2020 programa. 

Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. i biće završen krajem ove godine, Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra.