news-details
Kultura

Stari grad Bar predstavljen na konferenciji projekta Fortitude

Kulturno-istorijski sadržaji Starog grada Bara i aktivnosti Opštine Bar na projektu prekogranične saradnje FORTITUDE predstavljeni su na konferenciji održanoj na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Na skupu su prezentovani lokaliteti tvrđava i aktivnosti svih gradova na projektu, čiji je cilj stvaranje novih sadržaja na istorijskim tvrđavama i obogaćivanje kulturno-turističke ponude.

-Predstavnici Opštine Bar su, zbog trenutne epidemiološke situacije, u radu konferencije učestvovali putem video poziva-objavljeno je na zvaničnom veb sajtu Opštine Bar.

Prema istim navodima, projekat predviđa organizaciju manifestacije „Noć tvrđava“ koja će umrežiti tvrđave u prekograničnom području, približiti posjetiocima kulturno-istorijsko nasljeđe i promovisati njegov značaj za razvoj kulturnog turizma u gradovima partnerima.

-“Noć tvrđava” u Baru predviđena je u drugoj polovini naredne godine, a do tada će biti obnovljena dva objekta u Starom Baru: ljetnja pozornica, koja će dobiti novu gledališnu i scensku konstrukciju, i Carinarnica, koja će nakon sanacije biti Centar za posjetioce, koji će pored muzejske postavke biti opremljen i tehnologijom virtuelne realnosti.

Takođe, biće izrađena taktilna mapa Starog Bara u bronzi, a u centru Bara biće postavljen digitalni kiosk na kom će turisti moći da se informišu o sadržajima u Starom gradu-navodi se u saopštenju.

Projekat FORTITUDE (Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development) počeo je u martu 2020. i trajaće do februara 2022. Vodeći partner je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, s partnerima – Gradom Karlovcem, Opštinama Bar i Herceg Novi i Gradom Banja Lukom.

Ukupna vrijednost projekta je 1.618.438 eura, od čega je 85 odsto sufinansirano iz programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.