news-details
Kultura

Počinje online škola filma za mlade uzrasta od 12 do 16 godina

Putem digitalne platforme, od 20. do 26. jula biće održana „Edukacija – Akcija!“, online škola filma za mlade uzrasta od 12 do 16 godina.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prijave na neku od tema u okviru sedmodnevnog programa putem sajta https://podgoricafilmfestival.me. Poziv za učešće u programu je otvoren do 19. jula.

 Uz predavače i moderatorku škole Ganu Čomagić, osnovci i srednjoškolci će postepeno graditi sliku o filmu kao umjetnosti, zabavi i industriji, a uz pomoć zadataka i filmskih izazova, biće u prilici da naučenu teorijsku osnovu isprobaju u praksi.

Svi aspekti filmske umjetnosti biće sagledani na sljedeće teme, i uz ove crnogorske filmske stvaraoce-predavače: Produkcija filma (od ideje do bioskopa) - Biljana Vušović, Scenario - Stefan Bošković, Režija - Nemanja Bečanović, Kamera i fotografija - Ivan Čojbašić i Una Jovović, Scenografija, kostim i šminka - Dragana Baćović i Lidija Radović, Gluma - Anđela Radović i Montaža i muzika na filmu - Tina Kuzman i Rade Vukčević.

-U trenutku kada je novonastala situacija izazvana širenjem virusa COVID-19 većini tinejdžera onemogućila ljetnji raspust kakav su planirali, ovakva inicijativa pored primarnog edukativnog aspekta, ima za cilj i da učesnicima škole pruži mogućnost komunikacije i razmjene iskustava sa njihovim vršnjacima iz svih krajeva Crne Gore-ističu organizatori.

Školu filma "Edukacija - Akcija" organizuju Open Box Studio i NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Ministarstvom kulture.