news-details
Kultura

Preminula Darinka Matić-Marović

Izvor, foto: Pobjeda

Proslavljena dirigentkinja Darinka Matić-Marović, profesor emeritus, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti, preminula je u Beogradu u 83. godini.

Kao prva žena rektor nekog univerziteta u Srbiji, prof. dr Darinka Matić Marović bila je na čelu Univerziteta umetnosti od 1989. do 1998. godine. Portal SEEcult podsjeća da je vodila akademske horove Collegium Musicum (od 1971) i Obilić (od 1981), a tokom višedecenijske karijere dirigovala je na više od 10.000 koncerata.

Povodom smrti Darinke Matić Marović, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da će ostati upamćena kao “inspiracija i uzor generacijama mladih ljudi koji su uz njen nadzor i rukovođenje otkrivali tajne muzike, umjetnosti, izuzetne radne etike i posvećenosti struci”.

Darinka Matić Marović, kako javlja Tanjug, rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom. U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju - nastavnički odsjek s glavnim predmetom klavir, potom i odsjek dirigovanja.

Još kao studentkinja upisala se u KUD "Branko Krsmanović". U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi "Luj Davičo", pa joj je život tekao između čočeka i baleta. Iz baletske škole prešla je u muzičku školu "Stanković", gdje je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku.

Igrala je s "Krsmancem" i proputovala pola svijeta. Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspjehe i nagrade sa "Stankovićem".

Ona je prva žena dirigent (akademski horovi "Collegium musicum, od 1971. i"Obilić" od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)...

Najkraće rečeno: postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike. Za 40 godina postojanja "Collegium musicuma" ona i njene djevojke gostovale su u "Karnegi holu", "Orkestar holu", u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu..